Bilsem kaç IQ üstü alıyor ?

Irem

New member
BİLSEM: IQ ÜSTÜ MÜ, YOKSA GERÇEK BİR DEĞER Mİ?

Merhaba forumdaşlar,

Bugün, herkesi düşünmeye sevk edecek bir konuya değinmek istiyorum. Bilişim ve Eğitim'in birleştiği noktalardan biri olan BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezleri), her geçen gün daha çok duyuluyor. Fakat bu merkezlere kabul için genellikle IQ sınavı ve diğer bilişsel testlere dayalı bir süreç işliyor. Bilmiyorum, belki siz de benim gibi sorguluyorsunuzdur: Gerçekten IQ testi, bir öğrencinin gelecekteki başarılarını, potansiyelini ölçmede ne kadar doğru bir ölçüt? Ve bu BİLSEM'de IQ sınırlarını geçmek, gerçekten 'daha iyi' bir öğrenci olmayı garantiler mi?

Benim fikrim, bazı yerlerde eksik ya da yanlış bir değerlendirme yapılabiliyor. Kişinin hayatında çeşitli faktörler önemli, ancak bu, çoğunlukla göz ardı ediliyor. Hadi, gelin hep birlikte biraz derinlemesine bakalım. Bakalım, BİLSEM’de gerçekten IQ'nun ne kadar önemli olduğunu ve bu merkezlerin eğitim sistemine katkılarını nasıl değerlendirmeliyiz?

BİLSEM ve IQ: Gerçekten Zeka Testine Dayalı Mı?

BİLSEM, aslında akıl ve zekâ testlerinin bir ölçüt olarak alındığı, 'özel yetenekli' çocukları tanımlama amacı taşıyan bir kurum. Ancak, burada çok kritik bir soru ortaya çıkıyor: IQ testi, bir çocuğun "gerçek" potansiyelini ölçebilir mi? Ve daha da önemlisi, bu test, o çocuğun sadece akademik zekâsını mı yoksa sosyal ve duygusal zekâsını da mı değerlendiriyor? Yani, şu an sahip olduğumuz sistem, bizlere yalnızca bir çocuğun matematiksel ya da analitik düşünme kapasitesini mi gösteriyor, yoksa hayatta karşılaşacağı çeşitli problemleri çözme becerisini de göz önünde bulunduruyor mu?

Erkeklerin genellikle çözüm odaklı ve stratejik düşünme biçimleri ile bakış açılarını düşündüğümüzde, IQ’nun bir ölçüt olarak seçilmesi mantıklı olabilir. Ancak, bunu sorgulayan bir yaklaşımı benimsediğimizde, bu kadar dar bir çerçevede değerlendirilmesi, eksik bir bakış açısı doğuruyor. Örneğin, bir çocuğun matematiksel ya da sözel yetenekleri yüksek olsa da, sosyal becerileri ya da duygusal zekâsı zayıf olabilir. Bu da demek oluyor ki, toplumda başarılı olabilmek için sadece testlerde iyi sonuçlar almak yeterli değil.

Kadınlar ve İnsan Odaklı Bakış: IQ Tek Başına Yeterli Mi?

Kadınların empatik ve insan odaklı yaklaşımını dikkate aldığımızda, BİLSEM’in yalnızca IQ testlerine dayalı değerlendirme sisteminin yetersiz kaldığı düşünülebilir. Duygusal zekâ, problem çözme ve insan ilişkileri gibi beceriler, bir çocuğun gelecekteki başarısında en az analitik zekâ kadar önemli. Hatta belki de daha fazla! Örneğin, bir çocuk BİLSEM’de oldukça başarılı olabilir, fakat toplumsal hayatta ve duygusal ilişkilerde zorluk çekebilir. Bu durumda, BİLSEM’in sadece bilişsel becerileri yüksek olan çocukları bir araya getirmesi, toplumdaki uyum ve işbirliği duygusunu zedeleyebilir.

Bunun yanında, empatik bir bakış açısıyla BİLSEM’in eğittiği öğrencilerin yalnızca 'daha yüksek IQ'ya sahip olmakla kalmamaları gerektiği, aynı zamanda çevrelerine duyarlı, empati kurabilen ve toplumla uyumlu bireyler olmaları gerektiği vurgulanabilir. Zeka testleri, çoğu zaman bir çocuğun içindeki duygusal zenginliği, hayal gücünü ve yaratıcı düşünme biçimlerini tam olarak ölçemez. BİLSEM’deki eğitim sisteminin buna daha fazla yer açması gerektiğini savunuyorum.

Tartışmalı Noktalar: Zeka Testleri Adil Mi?

Bu noktada, IQ testlerinin adil olup olmadığını sorgulamak gerekir. Çünkü her çocuk farklı bir yaşam deneyimine sahiptir. Kimi çocuklar, yaşam şartları nedeniyle daha fazla zorlukla karşılaşır ve bu da test sonuçlarını etkileyebilir. IQ testi, her zaman akademik başarının doğrudan bir göstergesi midir, yoksa sadece belirli bir tür öğrenme stiline sahip çocukları mı tercih etmektedir?

Erkeklerin genellikle daha stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımlarını düşündüğümüzde, IQ testi sonucunun çok net bir strateji belirlemek için yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Çocuklar sadece zekâya sahip olmakla kalmamalı, aynı zamanda bu zekâyı sosyal becerilerle birleştirebilen, toplumda değerli işler çıkarabilen bireyler haline gelmelidirler. Bu yüzden, BİLSEM’in eğitim sisteminde, çocukları sadece IQ ile değil, onların yaratıcı düşünme ve empatik becerileriyle de değerlendirmenin önemli olduğunu düşünüyorum.

Sistemi Değiştirmek Mi, Geliştirmek Mi?

Bu yazıyı yazarken, BİLSEM’in IQ testleriyle öğrenci kabul etmesinin aslında bazı avantajları olduğunu kabul ediyorum. Ancak bu yaklaşımın eksik yönleri de var. IQ’nun yüksek olması, bir çocuğun her alanda başarı göstereceği anlamına gelmez. Belki de bu noktada, BİLSEM sisteminin daha bütünsel bir bakış açısına ihtiyaç duyduğunu kabul etmeliyiz. Duygusal zekâ, sosyal beceriler, liderlik ve toplumsal fayda gibi öğeler de önemli ve bu unsurlar, genellikle IQ testlerinde göz ardı ediliyor. Peki, sizce IQ tek başına bir öğrencinin tüm potansiyelini ölçebilecek kadar yeterli bir kriter mi?

Provokatif Sorular: Eğitimde Hangi Dengeyi Kurmalıyız?

- IQ testleri, bir çocuğun tüm potansiyelini doğru bir şekilde yansıtabiliyor mu?

- BİLSEM, sadece yüksek IQ’lu öğrencilerle mi dolmalı, yoksa daha fazla çeşitliliğe yer açmalı mı?

- Sosyal beceriler, empati ve duygusal zekâ, bu tür okullarda daha fazla yer bulmalı mı?

Sizlerin düşüncelerini merak ediyorum. Bu tartışmayı büyütmek ve daha fazla bakış açısını duymak için yorumlarınızı bekliyorum!